lauantai 30. huhtikuuta 2011

Tärkeä päivä

Kävimme eilen Turun maistraatissa, päivä oli ihana aamusta iltaan, ja on hyvä olo kun asiat loksahtavat paikalleen.Seuraavaksi meenemme Vårdbergetille seuraamaan lakitusseremoniaa.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Fillarilla

Kaunis mutta kylmä päivä. Aloitin kuitenkin fillarisesongin kun toinen poika lähti autollani töihin - omansa on verstaalla. Vapuksi lupaavat myös kylmää - kuinkas muuten. Vietämme sen kavereiden kanssa Turussa, hytistään siellä valkolakkisten joukossa. En ole käyttänyt yo-lakkiani kirjoitusten jälkeen, ja nyt kun voisin ajatella kaivavani sen päähäni vapuksi niin en löydä sitä, ilmeisesti kadonnut monissa muutoissa. Harmi

tiistai 26. huhtikuuta 2011

Joke?

Aivan kuin lukisi aprillipilaa: "Perussuomalaiset saavat johdettavakseen ulkoasiainvaliokunnan, hallintovaliokunnan ja puolustusvaliokunnan". Kuka olisi uskonut?

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Lite bilder

Resan var bra. Det är bra att resa. Få nya intryck, se andra människor, kulturer och miljöer.

Efter ca 4 timmar nästan oavbruten promenad.

Förmiddagsfika i Rennes.

 På havsbotten framför Le Mont St-Michel.

 Framför Pompidou.

L'amour.

Snygga rumpor på en jättemarknad i Paris.

Jag & tornet.

 Fotbad i tidvattnet.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Ces't bien ici

Olemme olleet Ranskassa tiistaista lähtien. Ensin muutama yö Rennesissä ja nyt Pariisissa. Ulkona on paahtava helle, ja nautimme hyvistä ja halvoista viineistä, hyvästä ruoasta ja toistemme seurasta. Eilen kävimme Normandian rannikolla Mont St-Michelessä, söimme eväät huikean linnan kupeessa ja kahlasimme laskuveden pehmeässä mudassa. Tänään shoppailimme U:n tytärten kanssa. S tuntee Pariisin ja vei meitä mm. vintagekauppoihin. Kohta lähdemme Notre Dameen ja sieltä syömään. Kävelykilometrejä on kertynyt melkoinen määrä, onneksi otin mukaan vain eccoja.
Harmittaa että ranskan opinnot jäivät lukiovuosiin, on turhauttavaa kun ei osaa edes ravintolafraaseja. Men jag ska fixa det inför nästa besök i Frankrike.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Muutos

Suomen poliittiset valtasuhteet vaihtuivat eilen, rytinällä. Uskomatonta, että persuista tuli kertaheitolla maan toiseksi suurin puolue. Pelottavaa. Alkaako tästä Suomen alamäki ja pesäero EU:sta, inhimillisyydestä ja avoimuudesta. Mihin me olemme menossa? Hyvinvointivaltiomme alkaa ehkä sahaamaan omaa oksaansa, ja kansan "todellinen" luonne tulee esiin. Voin tunnustaa olevani ambivalentti, olen aina vähän vieroksunut suomenkielistä Suomea siellä rehottavien jyrkkien ja suvaitsemattomien mielipiteiden takia. Ruotsinkielinen Suomi - oma kasvuympäristöni - vastaa enemmän minun omia arvojani, identiteettini kelluu jossain näiden välillä. On ehkä aika tehdä tietoinen päätös ja aktivoitua poliittisesti, nyt ei voi jäädä tumput suorana seuraamaan sivusta.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Skönt med...

...sol o värme. En riktig vårdag. Har haft en skön helg. I fredags var vi en stund på ungdomsrådets kulturcafe och fick höra om Afganistan. En duktig 17-åring berättade på finska om situationen i sitt hemland. Han började med att spela Afganistans nationalsång, alla ställde sig upp. Det väckte känslor, tänk on vi var tvugna att lämna Finland och försöka hitta vår identitet i en annan del av världen. Tror de flesta har svårt att fatta hur flyktingar har det. Sen tittade vi in till ett par vänner och hade en trevlig afton, helt oplanerat. Likaså hade vi en oplanerad matgäst igår, det var också najs. Man borde hålla flera helger fria från program, för att kunna hitta på spontana grejer. Nu framöver blir det ganska fullt upp. Som tur är det bara roliga saker som man ser framemot.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Matka mielessä

Husis saa eilisen kämminsä anteeksi, kirjoittivat tänään ihan asiallisesti ja myönteisesti Cittalsowsta ja Kristiinankaupungista.
Lämmitysjärjestelmä hohkaa, sisällä on 26 astetta. Tarkensimme hieman saamiamme ohjeita, katsotaan nyt pääsemmekö tavoitteeseemme 22 astetta.
Viikonloppu on ihanasti ohjelmaton. Tänään taidamme piipahtaa kulttuurikahvilassa, huomenna alan miettiä mitä ensi viikon Ranskan matkalle pitää pakata mukaan. Yhdet vai kahdet farkut? Montako hametta, kenkäparia? Onnistun aina ottamaan mukaan liikaa, taidan nyt pakata ensin ja poistaa laukun sisällöstä sen jälkeen puolet. Pitäähän sitä vähän shoppaillakin.

torstai 14. huhtikuuta 2011

Jag bara undrar

Hur kan någon tycka de ekologista och hållbara värden är fel, hur kan någon vettig människa tycka att det är fel att satsa på ett gott liv, satsa på egna styrkor och egna invånare, närmat, hållbarhet, hur kan någon tycka det är fel att skala bort onödig jäkt och stress? Jag menar vi har ju gott om gott liv här, varför skulle vi inte bjuda ut det även till andra? Vi är inte ett tillväxtcentrum, vill inte vara det och kommer aldrig att bli det. Därför måste vi ta vara på det vi har, och bygga på våra egna styrkor.

Är lite frustrerad med vår egen lokablaska, vår svenskspråkiga riksmedia och folk som släpper grodor ut munnen innan de vet nåt, innan de tar reda på nåt.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

A little bit late

Nyt alkaa tarjeta. Kävivät tänään korjaamassa käyrät ja kertomassa miten tätä pumppua pitää käsitellä, noin 2,5 vuotta asennuksen jälkeen. Ovat oppineet, hyvä niin. Pidetään peukkuja että lämmitys alkaa nyt toimia niin kuin pitää.
Tänään olin taas holistisen johtamisen kurssilla, taisi olla 5. päivä: toiminnan ohjausta, toiminta-ajatusta, liikeideaa, visiointia, kriittisiä tekijöitä  jne. Oikein mielenkiintoista, osaisinpa minäkin noita asioita leipätyöksi asti. Miisua kuunnellessa tulee välillä olo että hemmetti, miksen minäkin vain pysynyt työmarkkinoilla ja hankkinut itselleni toisenlaista ammattia, jossa on enemmän vuorovaikutusta. Se ihan oikeasti korpeaa välillä. Tässä iässä on vähän vaikea aloittaa uudella alalla, se vie liikaa aikaa ja evästä. Olisi pitänyt nuoresta asti hankkia sellaista osaamista, jota voisi tässä iässä jo opettaa ja konsultoida muille.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Kallt

Känner mig som en japanska idag, sitter framför datorn och går runt invirat i en filt, ser ut att bära kimono. Min jordvärmepum övergick till sommartid och jag har inte lyckats ställa in kurvan rätt. Det tar ca ett dygn innan man se effekten av justeringen, har nu provat i tre dygn, och det är 18-19 grader här inne. Lite irri är det att det ska vara så svårt. Kan inte tänka mig att det egentligen är det, men då installeraren inte har ett hum och pumpförsäljaren inte orkar befatta sig med slutkonsumenten så kan det bli så här knasigt. Och jag orkar inte ringa och gnälla mera, man blir så sur på kuppen. Jag programmerar alltså kurvan på min pump som kostade mig 16000 euro, istället att jag kunde reglera den via en lättilgänglig termostat. Hur ska jag förklara det här till den som en vacker dag vill köpa huset?

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Ekat lähdössä

Viisi nuttua on nyt lähtövalmiina, odottavat innolla että pääsevät lämmittämään pieniä ihmisiä.

Cittaslow Norden

Mieli karkaa koko ajan töitä mukavempiin asioihin, mm. tähän uuteen statukseemme Suomen leppoisimpana kaupunkina. Verkoston pohjoismaisilla sivuilla voi tutustua verkoston muihin pohjoismaisiin jäseniin, ja ennen pitkää sinne varmaan ilmestyy myös Kristiinankaupunkia koskevaa tietoa. Mutta pliis, älkää käyttäkö Google translatoria...

Lähikulttuuria

Oli oikein siisti viikonloppu. Oli kiva täyttää vuosia ja juhlia jonkun toisen bileissä, tavata paljon mukavia ihmisiä vuosien varrelta. Ja laiskotella. Eilen kävimme PR:n hyväntekeväisyyskonsertissa Lappväärtissä. Meillä on täällä melkoista rokkipoweria ja svengiä. Ikähaitari vajaasta parikymppisestä eläkeläisiin, ja kaikilla oli lavalla yhtä hauskaa. Ja yleisö diggasi.
Nyt pitäisi päästä työnsyrjään kiinni. Blää.

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Jihuu!

Kristiinankaupunki on Suomen ensimmäinen Cittaslow-kaupunki, jäsenyys vahvistui puoli tuntia sitten. Ja meillä oli hakijoista parhaimmat pisteet. Mahtavaa!!! Onnea kaikille tämän eteen töitä tehneille!!

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Bileet

Huomenna juhlin omia synttäreitä (vaivihkaa) exän 50-vuotispäivillä, hän täyttää tänään. Ei hullumpaa, vai mitä. Oinaat vihdoinkin sulassa sovussa :-D. Löysin hänelle sopivan kortin, josta kuuluu avatessa rokkenrollia. Tiedossa on varmaankin railakasta menoa.

Spännande

Imorgon är en viktig dag. Inte bara att det är dagen då man hyllar det finska språket, Mikael Agricola, mig och några andra underbara vädurar, utan det är dagen som kan bli vändpunkten för vår lilla stad. Då avgörs om Kristinestad blir Finlands första Cittaslow-stad. Projektet bottnar i det strategi- och profileringsarbete som startades för några år sen, och som börjar bära frukt. Och jag är så stolt över U:s insats i det hela. Det är ingen hokus pokus, status gör inga underverk, men den kan fungera som medvind om vi invånare tar chansen och vänder trenden för gott här. Vi kan blir kända nationellt - inom Norden, i världen - för att vi kan leva ett gott liv här. Det finns 5 Cittaslow-kommuner i Norden, 141 i världen. Inte illa.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Havainto

Naapuri kävi eilen vilauttamassa korttelin kaavaa, teknisessä on ilmeisesti päätetty harventaa koko kadun takana oleva metsäosuus, josta olen kovasti yrittänyt saada muutamia kuusia kaadetuksi oman tonttini kohdalta. Loistavaa! Kannatti takkuilla niiden kanssa. Olisi luullut että olisivat ilmoittaneet siitä minulle ihan mielellään, mutta ei ole kuulunut pihaustaakaan. Kaupungin asukkaat ovat virkamiehille siis pelkkää ilmaa. Pitäisikö kiukutella vähän lisää ja olla tietämättä koko suunnitelmasta?

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Puust

Takkuinen päivä. Energia riittää juuri ja juuri työntekoon, ei hyvään fiilikseen. Johtuu huonosti nukutusta yöstä, taitaa olla oikein putki menossa. Mutta näitä nyt tulee välillä, täytynee hyväksyä. Töitä on ollut taas viikon verran, mutta toimitan vimpat huomenna. Sitten kirjanpitoa muutama tunti ja perjantaina viikkosiivous jos ei mitään tuottavaa jysähdä pöydälle. Mutta nyt spagettia ja Bologneskastiketta seitsemälle.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Om sömn

Det är så viktigt, och det kan kännas så svårt att få till det.
I ungdomen innan barnen (ganska sent i livet alltså, tills jag var 28 år) var jag stressad om jag gick o la mig för sent för att jag inte skulle hinna sova mina 7-8 timmar, oj så jobbigt. Under de första småbarnsåren blev jag väckt en gång i halvtimmen som värst. Vissa mornar kommer jag i håg hur ungen var pigg som en mört halv sex och lekte på golvet och jag halvsov brevid på mattan, helt mosig i huvet. Konstigt att det inte lämnade permanenta spår, eller kanske gjorde det det, iaf så sover jag oftast alltför tunnt, redo för att höra det minsta lilla pip. När barnen sen lärde sig att sova så gjorde jag det också, men de gick alltid upp tidigt. Sen lite senare tog jag itu med vissa svåra saker i livet vilket genast syntes i nattrytmen, en lång period låg jag klarvaken ett par timmar i sträck, för att sedan somna sött just innan det var dags att gå upp. Det här händer då och då, även om allt i livet tycks vara väldig bra just nu. Men hjärnan blir äldre, kan vara det också. Nu har vi en ny fas här. Första pojken tassar upp efter fyra och åker till jobbet till fem, sen kanhända U måste iväg och startar kanske sex, sen kommer nästa pojke upp där vid sju. Och jag kliver upp då jag tycker att det räcker med att somna om, vilket är lite svårt då man känner kaffedoften.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Tähtihetki

Lauloin eilen karaokea kotibileissä, tosi kivaa! Minusta karaoke on loistokeksintö, ihan tavalliset ihmiset saavat tarttua mikkiin ja tuntea luomisen iloa. Siitähän laulussakin on kyse.

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Ingen självklarhet

Tänk va enkelt det är att göra en lätt veckostädning när man är två om det. O hur jobbigt det kan kännas om man alltid måste stå för det själv. Jag vet skillnaden, därför kan jag känna sann glädje varje gång.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Häpeän

Eilinen kouluruotsin vastainen mielenosoitus pisti miettimään. Häpeän suomalaisten puolesta, minusta on niin älytöntä tehdä hyvästä asiasta riitakapula. Ruotsi on kouluaine muiden joukossa, tuskin kukaan älähtäisi englannin pakollisesta opiskelusta. Kieli on  itsessään aina rikkaus ja parantaa sekä yksilön että yhteiskunnan mahdollisuuksia, on siis aivan sairasta tehdä siitä kansan kahtia jakava ongelma. En vain kertakaikkiaan tajua. Tekisi ihan oikeasti mieli pakata laukut ja muuttaa Ruotsiin. Siellä on omat ongelmansa, mutta siellä voi elää aidosti monikuttuurista elämää, ja yleinen asenne on suvaitseva. Joskus aikaisemmin saatoin olla hieman ylpeä suomalaisten "aidosta outoudesta" joka ilmeni mm. omalaatuisena kulttuurina, mutta enää en tiedä, voi olla että suomalaiset juuret alkavat tuntua rasitteelta.