perjantai 30. maaliskuuta 2012

Baibai

Tulihan tämä päivä vihdoinkin, ajatukset ovat jo kaukana kuuman auringon alla. Tässä muutamia kuvia siitä mitä tuleman pitää.

Hollantilaista arkkitehtuuria Karibian auringossa.

Hotellimme oma ranta.

Tätä pitää kokeilla.

Ja ehkä tätä.

Mutta ei tätä.

Illat ja yöt tanssitaan, jos jaksetaan :)

Nam-nam.

torstai 29. maaliskuuta 2012

Lomaa ennen lomaa

Käännöskyselyt ovat melkein nollassa, tulkkauskyselyt ovat miinuksella. Millä tässä pitäisi elää? Pitäisi varmasti ihan oikeasti kohta huolestua. teen sen kuitenkin vasta loman jälkeen. Enää yksi  yö kotona, sitten yksi Vantaalla hotellissa ja seuraavat 10 Karibialla. Ei tässä nyt jaksa miettiä työasioita.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

I love life

Olen kohta elänyt puoli vuosisataa, ja tunnen itseni usein mieleltäni pikkutytöksi: huoleton ja onnellinen. En osaa ainakaan tällä hetkellä niin kauheasti märehtiä asioita vaan annan mennä täysillä eteenpäin. Elämääni on toki mahtunut muunlaisiakin aikoja, mutta juuri nyt tunnen eläväni naisen parasta aikaa. Kliseistä, juu. Mutta ihanaa. Toisinaan saatan kaivata kovastikin niitä vuosia kun pojat oli pieniä. Mutta sekin kaipuu on hyvä tunne, minulla oli onni saada kaksi upeaa lasta ja nauttia heidän laina-ajastaan. Ja toivottavasti saan seurata heidän elämäänsä läheltä iloineen ja suruineen.
Liikaa ei ehkä saisi hehkuttaa omasta onnellisuudestaan ettei ärsytä muita, sen olen huomannut. Mutta vaikea sitä on peitelläkään, ja minusta hyvä olo saa näkyä.

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Intuitiosta

Luin tänään Kaija Juurikkalan mietteitä intuitiosta. Kaikilla on sitä jonkin verran, toisilla enemmän, se ei ole ylätiedettä. Vaikka noudattaisikin intuitiota voi elää jalat maassa. Kyse on kyvystä ja rohkeudesta noudattaa jostain pulpahtavaa ajatusta ilman sen kummempaa analysointia. Parhaat ajatukset ovat hänen mukaansa niitä, joita ei ole tarvinnut etsiä, vaan jotka tulevat omia aikojaan. Olen jo testannut tätä, kouluttauduin tulkiksi yhden äkillisen impulssin seurauksena. Se, ettei töitä riitä puutteellisen kielivalikoiman tai pitkien etäisyyksien vuoksi on toinen juttu, tulkkaaminen on siitä huolimatta minun juttuni, olen jo tällä vähäiselläkin kokemuksella ihan mukiinmenevä tulkki suomen ja ruotsin välillä, välillä jopa hyvä. Nyt aion noudattaa toista päähäni taivaalta tipahtanutta ajatusta ja perehdyn erääseen täysin uuteen asiaan. Kerron kun saan sen alulle. Cliffhanger :-)

Uppskattning

Det här tycker jag är viktigt i en parrelation. Alla måste vi äta och alla gillar inte matlagning, men den som lagar maten ska åtminstone få en puss.

Även om vi här hemma båda gillar matlagning, gäller det inte riktigt alltid vardagsmaten. Så en puss är på sin plats.

torstai 22. maaliskuuta 2012

Olostelua

Hipsuttelen täällä nyt kolmatta päivää yksin, puolisolla on matkaviikko. Töiden lomassa puuhastelen ja ihailen tätä kämppää. Täällä on hyvä fiilis. Vaikka huoneet ovat olkkaria lukuunottamatta aika pieniä, tilan tuntu tulee siitä kun asunnosta näkee päästä päähän, ovet johtavat huoneesta toiseen.
Makkarin ovelta keittiön ja kahden eteisen kautta kylppäriin.

Keittiöstä makuuhuoneen kautta olkkariin.
Löysin ihanat pelargoniaverhot.

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Evig vinter?

Känns lite konstigt. Som om vi hade bott här länge, åratal, och det enda jag sett genom förstret är vinter. Det har varat nu i 3 månader. Idag var det vår i luften, men fortfarande hittar man is på gatan. Och på taken. Ska bli så skoj att se hur är det här på sommaren. Hoppas våren tar ett jättekliv framåt här medans vi njuter av Karibien.

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Uutta putkeen

Oli oikein rentouttava viikonloppu, kävimme salsaristeilyllä ja uskalsimme pyörähdellä aika reippaasti. Nyt alkaa olla jo matka mielessä, töitä pukkaa tauon jälkeen ja päivät hupenevat. Tahtoisin jo muuttaa mutta kun en tiedä koska saan netin, ei auta kuin odottaa.
Nyt siellä yläkerrassa ainakin siivotaan kovasti. Työhuoneeni on jaettu tilanjakajalla kahtia, ja kun katsoin sitä kaunista ympäristöä aloin miettiä sille muutakin käyttöä kuin kääntämistä. Sain kuningasajatuksen ja toteutan sen huhti-toukokuussa, lisään yritykseeni uuden toimialan. Kerron sitten minkä kun tulee sen aika.

torstai 15. maaliskuuta 2012

Minä - luennoitsija?

Eilinen luento taisi mennä ihan hyvin. Hiukka minua jännitti, mutta kurkunpää rentoutui ehkä vartissa, ja sen jälkeen nautin jo koko touhusta. Sali oli täynnä opiskelijoita, ja he kuuntelivat kiinostuneina parin tunnin ajan, jopa vartin ylimääräistä. Juuri saamani palautteen mukaan "var jag inte tråkig en sekund". Ja totta maar kohta valmistuvia kiinnostaa työelämä, siitä pitäisi kertoa heille paljon enemmän. Paikalla oli minun lisäkseni muutamia muita kääntäjäyrittäjiä ja verokorttilaisia ja yksi työsuhteessa työskentelevä kääntäjä, ja hekin toivat arvokkaan näkökulmansa kääntäjän työhön. Lähden mielelläni toistekin kertomaan omasta työstäni, jos joku pyytää.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Joutenoloa

Olen ollut muutaman viikon aika heikosti työllistetty. Jotain pientä on jokaiselle päivälle, mutta väliin on jäänyt paljon luppoaikaa. Se on hyvä asia, varsinkin kun alkuvuoden tienistit kantavat vielä hetken. Ihmisen luovuus pääsee parhaiten kehittymään, kun hän saa olla jouten. Mielessä muhii uusia asioita, joita pitää saada kokeilla. Heitin esimerkiksi erääseen kiinnostavaan kustantamoon kysymyksen, tarvitaanko heillä suomentajaa ruotsinkielestä ja tarjouduin tekemään koekäännöksen. Olkoonkin, ettei kaunokirjallisuuden kääntäminen lyö leiville, haluaisin siitä huolimatta kokeilla sitä. Ei kaiken tarvitse olla yhtä kannattavaa, se voisi olla tosi mukavaa. Katsotaan, tuleeko minkäänlaista vastausta. Jos ei, etsin toisen kustantamon, joka julkaisee hyvää ruotsalalaista kirjallisuutta ja yritän uudelleen.
Joutessani luin myös hieman siitä, miten voisi aloittaa kirjoittamisen. Kirjoitan mielelläni, olen jo pitkään miettinyt, miten sitä pääsisi alkuun. Löysin hyviä neuvoja ja kokeilin yhtä, valitsin teemaksi auton ja kirjoitin sivun siitä, mitä auto on minulle merkinnyt elämän varrella. Se sujui ihan miettimättä. Tästä lähtien yritän saada väsättyä tarinan viikossa, jospa se antaisi sysäyksen. Tajusin, ettei tarvitse aloittaa mestariteoksesta.
Huomenna on jännittävä päivä. Olen menossa kertomaan Vaasan yliopiston kääntäjä- ja tulkkiopiskelijoille yrittäjyydestä elämäntapana. Olen yrittänyt miettiä mitä kertoisin, mutta sitä on vaikea pukea tolpiksi. Kerron sen, miten minun urani on opintojen jälkeen kehittynyt ja miten yrittäjyys on vaikuttanut koko elämääni. Olen saanut melkoisesti kysymyksiä sähköpostissa, toivottavasti pystyn vastaamaan niihin kaikkiin,

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kuin lapsi jouluna

Kävin toimistolla, huoneeni valmistuu huomenna. Siis siivous, ja kunhan vaihtavat lukon niin alan hilata sinne kamoja, ja maksan ekan vuokran huhtikuussa. Siitä tulee niin hyvä. Voin ihailla aamuarinkoa ja ihmisten liikettä torilla. Jes.
Vasemmanpuoleinen alakuva on melkein ikkunastani.

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Antoisia työpäiviä

Olin pari päivää Tukholmassa tulkkaamassa Pohjoismaisen poliisiliiton johtajuusseminaarissa. Äärettömän mielenkiintoista. Osanottajat olivat enimmäkseen siviilipukuisia poliiseja, korkean tason johtajia eri maiden organisaatioista. Varsinkin toisen päivän luennoitsija oli todella upea, huipputason organisaatiokonsultti. Näytti ruutupaidassaan ja farkuissaan ihan tavikselta ja työskenteli organisaatioissa ruohonjuuritasolähtöisesti, työntekijöiden vetämä parannustyö oli avainkäsite. Hän käyttää työssään mm. Lean-johtamisfilosofiaa. Sen avulla esim. Växjön sairaalassa rintasyövän diagnostisointiprosessia oli lyhennetty ekasta ajanvarauksesta valmiiseen diagnoosiin ja leikkausajan antamiseen (jo seur. viikolla) 45-60 vuorokaudesta 1,5 tuntiin. Unbelievable.

Tulkkaaminen sujui aika hyvin, norjassa vielä hieman puutteita ja tanskaa voin edelleenkin vain kuunnella. Mutta ymmärrän jo melkein kaiken. Saa nähdä, millä vuosikymmenellä alan tulkata siitä :-)

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Hylje?

Ihana veistos on syntynyt ihan itsestään, se vartioi meidän ulko-ovea.

Vi är duktiga kockar :-)

Hade gäster igår, och två av ungdomarna var med, så trevligt. Menyn bestod av vinkokta blåmusslor med hemlagade pomm fritt och hemlagad majonnäs, vittvinskokta köttbullar och ungsgratinerade rotfrukter med mustapekkaost och hallonsorbet med jordgubbar. Superdupergott. Och bordet så ut sä här innan maten.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Nasty

Radio Vega haastatteli toimistohotellista, taisin sammaltaa puuta heinää. Siltä ainakin tuntui. Inhoan radiohaastatteluja. Haastatteluja ylipäätään. Varsinkin kun olen tässä niin toisen asialla, ei tää oo "mun juttuni" niin kuin ihmiset näyttää luulevan. Saan tässä vain itselleni hyvät työtilat. Onneksi olen matkoilla maanantaina kun tää tulee ulos.