lauantai 30. maaliskuuta 2013

Det är nåt speciellt med is o hav

Middagen blev jättegod. Framförallt lammet, som blev delikat med en olivröra på. Försökte att inte tänka på små vita lamm. Hade en trevlig kväll med sönerna och en kompis, spelade gin och rummy - det var länge sen.
Idag har vi igen vandrat på isen, det är inte alla år vi har fina vita isar som bär i den varma vårsolen. Så det gäller att passa på.


Man kunde vandra fast till Skaftung.

Pilkare var faktiskt långt borta.

Vinterbadarnas fina bastu.

perjantai 29. maaliskuuta 2013

Prima hobby

Började dagen med en långpromenad på isen, vilket paradis. Solen sken från en klar himmel och värmde gott. Vandrade förbi havsbadet och sen via camping upp. Sen la vi in matlagningsväxeln. Hittills har jag gjort en jogurtpannacotta och fruktsås på passionsfrukt och äppel, Uffe har kokat demi-glace som vi inte hittade på burk, det blir en superfin sås. Nu ska jag skira smör för blinier, degen jäser på fönsterbänken. Ai että detta är skoj.

torstai 28. maaliskuuta 2013

Fick inspis

Man behöver inte alltid tvätta fönster när man byter gardiner. För en tid sen hittade ett fint tyg på Hannas hylla och hon sydde gardiner som jag hängde just i vårt vardagsrum. Jättefina, och skuggar lagomt för den starka vårsolen.

Monta ihanaa vapaapäivää

Tällaiset ruoansuunnittelu- ja toteutusrupeamat ovat mukavia. Pidän kiirstorstain vapaata, seuraan kuitenkin sivusilmällä sähköpostia. Kauppalistalla on ainekset huomisen menyyhyn: blinejä, karitsan paahtopaistia, chevreperunoita, timjamikastike, jogurttipannacotta hedelmäkastikkeella. Liha tosin on jo sulamassa jääkaapissa. Pääluku tällä hetkellä seitsemän. Tänään hankimme aineet ja minä teen kevyen viikkosiivouksen, turha tässä on nurkkia jynssätä kun kohta saa tehdä muuttosiivon. Iltapäivällä piipahdamme siskon synttärikahveilla ja illalla aloitamme pääsiäisen hipsimällä pihan poikki saunaan.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Asia kerrallaan

Suullinen sopimus vuokrakämpästä Vaasassa on tehty, kohta sinetöimme sen takuuvuokralla. Kiva asunto vanhan kerrostalon 5. kerroksessa, hissi on aivan liian pieni yhdellekään mööpelille, joten kaikki kangetaan ylös hartiavoimin. Onneksi meillä on noita nuoria miehiä. Ratkaisevaa päätöksessä oli juuri valmistuva putkiremontti ja uusi keittiö - siisti, moderni ja toimiva. Tosin pieni, samoin kuin kylppäri. Mutta huoneet ovat sitten sitäkin isommat. Rantaan on muutama sata metriä, ja torille noin 800 m. Ihan passeli sijainti. Näin se palapeli rakentuu.
Nyt pitää siirtyä suunnittelemaan pääsiäisen ruokalistaa. Iso jääkaappi päälle ja täyteen kaikenlaista hyvää.

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Två timmar på ABC i Vasa

Var och nätverkade idag i Vasa, Naisnet hade sitt presentationsmöte och på plats var 12 damer. Först var det lite stelt men efter inledningen och några företagspresentationer var snacket i full gång och alla berättade ivrigt om sin egen verksamhet. Mycket intressant och stimulerande. Olika funderingar om att våga ta steget till heltidsföretagare, om att förverkliga sin dröm och öppna en butik, om att gå över från ordinarie anställning till ett konsultjobb där man själv bestämmer takten. Man kan faktiskt hålla på med så många olika saker, fick ny input som kan resultera i något. Hoppas det blir flera träffar och ännu större uppslutning.
Och måste nämna hur bekväm jag kände mig i min egen lilla presentation. Ingen nervositet, inget manus, jag  var bara jag och trivdes riktigt bra med det. Som 20-åring skulle jag aldrig ha trott detta var möjligt.

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Ihanan laiska lauantaiaamu

Edessä on mielenkiintoinen päivä. Piipahdan ensin perhekeskuksen Hyvinvointipäivässä kertomassa heidän pyynnöstään värianalyysista, ja sen jälkeen osallistun täällä järjestettäville Slow Food Suomi -päiville, teemana perunan käyttömahdollisuudet ruoanlaitossa. Saamme toivottavasti uusia ideoita muiden convivoiden edustajilta. Slow Food -liikkeen paikallisosastoja kutsutaan convivioiksi, tänne on tulossa porukkaa seitsemästä eri conviviasta. Päivä päättyy paikallisten ravintoloiden järjestämään illalliseen Felenin talolla.
Nuorisomme on yhtä lukuunottamatta viettämässä Pampas-viikonloppua Vaasassa, varmasti aikamoista hulinaa. Olisipa tuollaista opiskelijaelämää ollut silloinkin kun itse opiskelin, olisi voinut urasta tulla toisenlainen. Sosiaalisempi. Olen huomannut miten paljon nykyään nautin työelämän sosiaalisesta puolesta, aivan toisin kuin valmistumisen jälkeisissä työsuhteissa. Silloin olin ujo ja arka, missäpä sitä olisi ihmissuhdetaitoja hionut kun opintojen ohella ei juuri muuta tehty kun käytiin silloin tällöin kaljalla. Nyt kun ikä on tuonut varmuutta niin kanssakäyminen on paljon helpompaa, ja hauskempaa. Siksi kai kääntäjän yksinäinen työ ei aina maistu.

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Lite vanligt hyfs, tack!

Lägenheten var bra. Den var inte perfekt, men tillräckligt bra. Nu filar vi bara lite detaljer. Skönt att ha kommit så här långt. Dessutom har jag sagt upp mitta finfina kontor, ska tömma det här till Valborg. Kan inte tajma alla flytt till samma måndasskifte. Nästa steg är att plocka fram flyttlådor.
Har under de senaste dagarna levererat snabba översättningar till lokala beställare som inte "har hunnit själv" - tänk så många proffsöversättare det finns här på olika branscher :-) Bra de kommer till mig, men jag retar mig på att ingen av dem har tackat för en levererad översättning. De har alltså fått mejlet och sparat bilagan som jag har skickat, men inte bemödat sig att saga ett litet tack. Blir så frustrerad - finns ett stort behov av att fila på folks sociala färdigheter  här.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

En stund med studier

Sitter o studerar lite. Läser om attitydträning och gör lite övningar. Vi fick sist till uppgift bl.a.att träna hjärnan genom att göra saker på ett sätt som man inte brukar. Provade just att ta bort sminket med vänster hand, gjorde alla moment med den handen jag inte brukar använda. Man måste faktiskt tänka. Ska borsta tänderna sen också med vänster hand, samtidigt som jag står på ett ben. Syftet är att ruska om i hjärnkontoret, 95 % av allt vi gör sker per automatik. Tänker vi t.ex. på i vilken ordning vi klär på oss, knappast. Vi bara gör det. Eller hur vi brer en smörgås. Hjärnan mår bra av man bryter de invanda spåren lite.
Ska iväg tidigt imorgon, ska tolka på ett energiseminarium på Gloria hela dan. Sen springer jag lite i butikerna och möter Uffe vid tåget - han kommer från ett seminarium - och så tittar vi på en lägenhet. Den ligger i närheten av hans jobb, och nära stranden. Håller tummen att den är så bra som den ser ut på nätet.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

What a wonderful morning

Vad jag gillar de här mornar då jag vaknar tidigt, äter en lugn frukost med maken och tidningar, går på lenkki och ändå är på jobbet i tid. Har man dessutom sovit bra är det som bäddat för good fiilis hela dan. På bordet finns det lagomt med jobb, och ikväll körövning, och nu som en vanlig medlem utan styrelseåtaganden. Visst har jag varit det en månad nu, men kände ansvar för arrangemangen för helgens körresa. Det var dock jättelätt, då grannkörens ordförande är även vår "flockledare" när vi är ute och reser med dem. Hon är toppen. Men nu ska jag lämna över papprena, nyckel till övningslokalen och försöker låta bli att lägga mig i. Det vore att trampa de andra på tårna. Deras tur att sköta detta som de vill, det blir säkert jättebra.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Om maskinöversättning

Testade det häromdan. Min finska ordboksleverantör sedan många år gjorde reklam för sin översättningsmodul, de har byggt en som fungerar mellan engelska och en rad andra språk, däribland finskan. Hittills har jag bara sett otroligt dåliga maskinöversatta texter som har tagits fram med Google Translator och Bling, för att nämna några program. Men när det här seriösa företaget som har gett mig bra ordboksservice sedan början av min karriär erbjöd denna möjlighet, det måste man ju bara kolla in. Beställde demoversionen och plockade fram några olika texter som jag fick översatt på momangen. Klart texterna blev dåliga, oavsett genren, inte går de att använda som de är. Men förvånansvärt bra klarade porgrammet av t.ex. finskans kasus.

Så är det idag, hantverket försvinner. Det blir viktigare än nånsin att jobba för ett bra och äkta språkbruk, för den här trenden sprider sig som en löpeld. De flesta lever inte av att fila språk, utan de behöver översättningar på sitt jobb, och då är det kanske tillräckligt att termerna är de rätta och att orden är i någorlunda begriplig ordning. Då struntar man i flyt och nyanser. Men vi som använder språket professionellt, vi måste akta oss för dessa genvägar. Visserligen kan en maskinell version tjäna som en första råversion vid viss sorts text, men vi får inte låta den påverka vår stilistiska förmåga. Kanhända även vi blir avtrubbade om vi tar dessa verktyg i bruk. Samtidigt måste vi vara öppna för nya tekniska lösningar, vi kan inte bromsa utveckligen. När översättningsminnen kom i slutet av 90-talet var det många som såg dem som ett spöke. Jag själv tog dem genast i bruk och skulle nog inte fortsatt i braschen utan dem, de har förbättrat arbetssättet avsevärt.


sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Har varit norrut

Har varit i Karleby, faktiskt första gången i mitt liv. Finlandssvenska damkörsförbundet hade sitt årsmöte där, och samtidigt övade vi till hösten stora damkörsevenemang FSD 25 år som äger rum i Musikhuset i Helsingfors i oktober. Ser jättemycket framemot det, känslan att sjunga där lär vara nåt i hästvägen.
Känns lite underligt att lämna damkören efter 10 år, det har spelat en stor roll i mitt liv. Men jag ska nog hänga kvar ett tag till, åtminstone i höst. Sen får jag se. Kanske söker jag upp en finskspråkig kör, vore kul att sjunga på sitt eget språk.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Herkkiä pastelleja

Kävin lounaalla paikallisessa tavaratalossa, ja löysin huivin, jossa ovat kaikki lempivärini. Ja ne ovat ikiomia värejäni, niistä tulee "nätti olo". Ihana pehmeä huivi on nyt kaulassani ja saa minulle aikaan keväisen fiiliksen. Ulkona voimakkaasti paistava aurinko auttaa tietenkin asiaa. Ja se, että  nyt on perjantai.


torstai 14. maaliskuuta 2013

Katkarapuja ja nuudeleita

Tulipas tehtyä hyvää ruokaa. Kuumensin öljyä ja pilkoin joukkoon sipulia, valkosipulia ja chiliä. Tiristin hetkisen. Sen jälkeen kaadoin joukkoon chilillä maustettua tomaattimurskaa, kikherneitä ja suikaloitua kiinankaalia. Suolaa ja pippuria, ja hyppysellinen sokeria. Annoin kiehua hiljalleen täysjyvänuudelien kypsyessä, ja laitoin loppuminuutilla kastikkeeseen sulatettuja katkarapuja ja cashew-pähkinöitä. Ai että oli hyvää, puikoilla syötynä.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Sekamelska

Nyt tuntuu siltä että tarvitsisin viikon keskittymistauon opintoihin. Olemme käyneet läpi talven aikana niin paljon mielenkiintoisia asioita, lukeneet pinon mielenkiintoisia kirjoja, että kaikki tuntuu olevan sekaisin päässä. Pitäisi käydä muistiinpanot läpi ja jäsentää ajatukset, mutta siinä tarvitaan aikaa ja keskittymiskykyä. Ja ne menevät tällä hetkellä leivän hankkimiseen. Seuraava moduuli käsittelee keskittymiskykyä, eli syventyminen menee ehkä kesälle. Sekin.


Kuvakin meni sopivasti väärinpäin.

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Nu är det bara att knappa på

Så nu har man jobb igen. Några veckor, och sen förhoppningsvis hela sommaren. Ett större jobb har varit på gång länge nu, men allt kan ju hända. Dessa dagar sparas ju med det mesta. Ute är det vinterns snöyra, hann vara på stavgång innan det bröt ut i morse. Annars tycker jag att den här vintern tar aldrig slut, lite trist att se snö på gården varenda morgon. Borde kanske planerat in södernveckan nu och inte i maj, men nu är det bokat. Sen när sommaren kommer ska allt hända, hujedamej.
Kör två skift den här veckan för att hinna med kundens oplanerade schema - en tjock katalog ska tryckas på flera språk och översättningen får minimalt med tid - ingen lokalkontroll hinner de med. Otacksamt. Om inte mina kollegor läste och redigerade allt skulle jag inte våga ta det här på mig, då allt går till tryck nästan från min dator.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Om kvinnor och nätverkande



I går stod jag i Närpes simhall på Kvinna 2013 och berättade om färganalyser. Det var skoj, folk är faktiskt intresserade, och några som hade gjort analysen för länge sedan berättade vilket bra verktyg det hade varit genom hela livet. Och så är det ju, tar man analysen i bruk får man största nyttan av den. Gör man inte det så är det bortkastade pengar. Jag verkligen njuter av dessa människomöten, sånt får jag alltför lite av framför datorn.
Sen träffade jag där en intressant person som tillhör kvinnonätverket NaisNet, och blev tillfrågad att komma och prata om mitt företag och färganalyser på deras träff i Vasa om några veckor. Superbra tillfälle att nätverka på min blivande hemort.

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Jag är glad att vara jag

Vilken bra kvinnodag jag har haft, hittills redan. Och det tycks bli bara bättre. Min målbild om havsutsikt är nästan i hamn, måste bara vänta lite till nu innan det är klart. God mat på gång, i gott sällskap. I'm so lucky.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Edessä taas hyvä päivä

Kurssipäivä oli taasen innostava, käsittelimme elämäniloa ja positiivisuutta. Erittäin huonosti nukutusta yöstä huolimatta oli helppoa olla skarppina koko päivän. Illalla tapasin ihanan ystäväni opiskeluajoilta, hän ilahtui kovasti muuttoaikeistamme. Siinä välissä kävin katsomassa kolmea asuntoa, joista yksi oli liian huonokuntoinen, toinen tuliterä mutta persoonaton ja väärässä kaupungiosassa ja kolmas hurmaava arvohuoneisto, jossa oli kuitenkin liian tumma yleisilme ja liikaa neliöitä. Lisäksi ehdin kahville juuri keskustaan muuttaneet poikani ja hänen tyttöystävänsä luo, olivat löytäneet kivan kaksion. Ja tänään puhumme asenteista. Muistin aloittaa päivän tervehtimällä itseäni iloisesti peilin edessä, se antaa kivan fiiliksen, kokeilkaa.

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Om stress

Den här modulen har utbildningen handlat om stress. Hemläxorna, de kallas för tentamensformulär, skickade jag in i går och imorgon onsdag går vi över till attityd. Men har funderat en hel del på stress. Är jag stressad? Det finns många osäkra faktorer i mitt liv. Ett är jobbet, jag vet inte hur mycket jobb jag kommer att ha under året. Kanske får jag halvera lönen, men hur går det ihop med att man bor på hyra o vill leva gott. Och resa lite. Klart det skapar stress, men jag har haft samma situation flera år nu, och hittills har det ändå gått vägen. Dessutom vet vi inte var vi ska bo i höst, vi söker en lämplig lägenhet och dyker det nåt upp här under våren så bör vi säga upp den här så fort som möjligt. Mina planer på att skaffa en fritidslägenhet här är på gång, men det går trögt. Säljaren vill hala affären för att själv hinna med med sina åtaganden. Min plan var att kunna föra dit saker i början av sommar och erbjuda den som sommarbostad till sonen som ska jobba ännu en sommar i hemknutarna. Det blir kanske inte så. Allt det här kan kännas lite stressande, samtidigt som det osäkra vägs av en känsla av spänning och förväntan. Känns jättebra att byta miljö o börja på en ny kula med maken, och få nya jobbmöjligheter. Så den stressen är kanske mest positiv.
Men om man tänker hur många har fullt upp med sitt jobb, stressar för att klara av vardagen, känner att de inte räcker till på jobbet, kanske till och med vantrivs, och hemma drunknar de i ogjort hemarbete, då stressar jag inte alls. Har ganska avslappnat på det sättet, och det är för att jag är i fas tre av livet. Ungarna klarar sig själva, de påverkar inte längre mina dagliga rutiner, de bara kryddar tillvaron då de dyker upp ibland. Jag får vara lat, utan att ha ett dåligt samvete.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Det avlägsna är plötsligt nära



Det är trevligt när det här har börjar dimpa ner i brevlådan. Av någon anledning har det uteblivit alla år sen jag flyttade tillbaka till Finland, och inte har jag brytt mig att efterlysa det. Förrän ifjol när jag upptäckte att pensionen är mycket närmare än jag tänkt, då frågade jag efter den. Vi får två kuvert till vårt hushåll. Maken jobbade i Sverige för tre år, och kommer att få lite mera än jag fast jag bodde där i 10 år, och var anställd 8. Varav barnledig 3. Hade förståss lägre lön. Men tillsammans blir det ett bra tillskott. Och vem vet hur den finländska pensionen ser ut då, eller företagarpensionen.